Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Vingåkers IF

Följ

Vingåkers IF

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej

Kontaktinformation

Namn Vingåkers IF
Adress Engelbrektsgatan 1
Postadress 64331 Vingåker
Telefon 0760-54 32 92
E-post vingakersif@outlook.com
Orgnr 818500-3301
Swish 1235512553
Kontonr BG 411-0417
Öppettider Kansliet har telefontid: Måndag - Fredag, kl. 08-16 För besök ber vi Dig att boka dag och tid via telefon eller mejl.
Herrar A-lag

Om Vingåkers IF

Vingåkers Idrottsförening startade år 1909. Den är Västra Sörmlands äldsta idrottssammanslutning.

Den första idrott som föreningen utövade var naturligt nog bandy eller hockey som det då hette. Uppgifter från hockeylagets öden finns endast bevarade från det första året, då laget spelade tre matcher och segrade i alla.

Vingåkers första fotbollsmatch ägde rum i Hampetorp. Resan till matchen företogs i lövad skrinda. I vanliga fall fick annars spelarna åka cykel till matcherna och det kunde bli cykelturer på 4-5 mil och match dessutom, vilket tyder på att det inte var något fel på intresset.

Många grenar på programmet

Under de 100 åren är det många grenar som inrymts på Vingåkers IF:s program. Under många år omhuldades t.ex. cykelsporten varmt och tävlingar av olika slag hölls. Vingåker fick även fram ett gott cyklistgarde som anslöt sig till specialklubben Ceres i Katrineholm när den klubben kom till stånd.

Bläddrar vi vidare i hävderna finner vi att en tid på världen förekom det boxning i Vingåker. Från min tidiga ungdom minns jag hur man fightades i Sävsta loge i närheten av gamla Grandbiografen numera Pingstkyrkan. Skridskotävlingar förekom liksom simning. Skidåkning var tidvis av omfattande slag. Denna gren överläts dock till Vingåkers OK, som utgjorde en utbrytning av orienteringssektionen inom VIF. Detta hände 1937 och Vingåkers OK har på ett framgångsrikt sätt förvaltat arvet från moderklubben och fört fram orienteringsporten i Vingåker.

Gångsporten stod en tid högt i kurs och föreningens "Vingåkerstramp" lockade man ur huse. VIF deltog vid olika tillfällen i de stora aktioner gångförbundet ett tag anordnade.

År 1938 upptog Vingåkers IF tennis på programmet och lät anlägga en fin bana i Tennis parken. Tennissporten blev mäkta populär och hade god vind i seglen in på 1950-talet. Då bildades en fristående klubb, som fick överta banan. Beklagligt nog sköttes den dåligt av klubben och tennisen låg nere ett par år och man ville att VIF skulle återta banan. Så blev dock inte fallet utan tennisklubben rekonstruerades och det innebar att ordningen återställdes. Tennissporten i Vingåker har sedan fått en glädjande position i Vingåker bl.a. genom tillkomsten av fler banor och sporthallen.

Bordtennisinstresset var enastående stort i Vingåker och bidragande härtill var förutom främst Carl-Josef Bergs otroligt uppoffrande och suveräna ledarskap även tillmötesgåendet från Widengrens, där seriematcherna spelades i bolagets lunchrum och den stora publicitet och stöd som framförallt Katrineholms-Kuriren lämnade. Tillsammans med denna tidning hölls ett flertal stora bordtennisgalor i Vingåker med deltagande av bl.a. tyska, franska, engelska och jugoslaviska landslagen.

Bordtennisen i Vingåker hade en utbredning som då utgjorde svenskt rekord. Samhället räknade då drygt 4.000 invånare och närmare ett 50-tal serielag var i aktion. Vingåkers IF hade inte mindre än sju lag med i serier och vann eller placerade sig i toppen i samtliga av dessa. Vidare fanns en ungdomssektion, där över 100-talet ungdomar fick instruktion och 16 lag deltog i gängserie och dessutom förekom en stor korp-serie med inte mindre än 18 lag.

Texten hämtad ur "VIFAREN - 100-årsskrift för Vingåkers IF"